úterý 26. ledna 2016

Dokážeme se soustředit?

Určitě znáte stav, kdy se potřebujete soustředit na jednu věc. Ať už jde o učení, práci, sport, umění. Ale delší dobu to za žádných okolností nejde. Momentálně mám před sebou několik prezentací o padesáti 'slajdech', kterými se prokousávám, a to doslova. Polovině věcí nerozumím. Anebo ano rozumím slovům, ale význam mi trochu uniká. Možná je to proto, že bych radši dělala něco smysluplnějšího. Samozřejmě vím, že škola je smysluplná, ale momentálně mám myšlenky trochu někde jinde.
Myslím, že byste mi dali za pravdu, když řeknu, že je hodně těžké se učit anebo pracovat na počítači s připojením k internetu. Pokud nemá zaměstnanec za zády svého šéfa, který mu rád kontroluje jeho činnost na síti, či mu dokonce zakáže přístup na nějaké stránky, docela velkou část stráví právě surfováním anebo neustálým obnovováním zdi na facebooku. Je to jako začarovaný kruh. Možná spíš rozjetý vlak, který jede každý den pořád stejnou trasu a nedá se z něho jen tak vystoupit.
Teď si trochu zasmutním nad dobami minulými, kdy jsme se tak krásně obešli bez všech sociálních sítí ba dokonce bez telefonu. Museli jsme se navzájem sejít, abychom si mohli něco říci, a teď nám dělá problém oslovit jen například souseda, aniž bychom čekali, až si zobrazí naši zprávu v messengeru. Ano smutné, ale bohužel nevyhnutelné v současné době. Takže kdo si dobrovolně smaže svůj účet na facebooku nebo twitteru?


Hezký den, P.

Share: