středa 31. ledna 2018

Známe ještě význam slova soukromí?



Místo, prostředí, způsob života neurčený pro veřejnost; ústraní. Takto zní definice slova soukromí dle Slovníku spisovného jazyka českého.
Což definici bychom měli, nicméně realita je v současné době dosti odlišná. Že hlavním důvodem budou média, sociální sítě, možnost naprosto okamžitě, kdykoliv a kdekoliv být připojen k internetu, o tom se nemusíme přít. Pokud k tomu zahrneme bulvární tisk, jakožto jeden z nejčtenějších periodik, není se čemu divit, že spousta lidí soukromí téměř nezná.
Pokud se zpětně podíváme do historie, právě nástup bulváru ve spojitosti s konzumní společností jistou anonymitu de facto potlačil. Dříve bychom tuto výsadu, pokud bychom to takto mohli nazvat, přisoudili jen významným osobnostem, dnes zmiňovaným bulvárem označovány jako celebrity. Ale co se dnešní doby týká, člověk nemusí mít výsadní postavení ve společnosti, nemusí ničím společnosti přispět, o nic se zasloužit a přitom má téměř tu stejnou šanci na zničení soukromí.
Proč se tedy v dnešní době dobrovolně vzdáváme svého soukromí ve formě denního sdílení našeho života právě prostřednictvím sociálních sítí anebo video kanálů?
Anebo bychom snad měli položit zásadnější otázku, proč nás vlastně zajímá život cizích lidí? Proč máme tu nutkavou potřebu sledovat kroky jiné neznámé osoby?

Výsledek obrázku pro top secret
(zdroj: http://fiveminutemarketing.com/2013/11/could-the-secret-to-increasing-sales-actually-be-about-selectively-
sharing-secrets-limiting-access/top-secret-3/)

Pěkný poslední lednový večer, P.

Share: